Kint jártunk…

Bevezető

Az EuroBike, Európa legnagyobb kerékpáros vására, ahol a világ legnagyobb kerékpáros gyártói évről évre bemutatkoznak újdonságaikkal. Érthető módon persze a fő gyártói oldal Európa.

A vásár a festői szépségű Bódeni tó egyik városában, Friedrichshafenben kerül megrendezésre immár 25. éve.

EuroBike 2016

1991-ben épp a hegyikerékpározás volt az első vásár meghatározó újdonsága, hiszen az USA-ból a 80-as évekből elindult hegyikerékpár láz söpört végig Európán. Az új sportirányzat néhány év alatt hatalmasat fejlődött és nagy kerékpáros tábor alakult ki hatására, mára igen szerteágazó, markáns irányvonalakkal. 25 évvel ezelőtt egy 40 km-es magashegyi túra hatalmas teljesítménynek számított, a kerékpár megóvása érdekében a kerékpáros többször kénytelen volt a vállán átvinni kerékpárját a meredek hegyi gyalogutakon, mára már több napos túrák szerveződnek hatalmas távok kerékpárháton való megtételére. Mindez csak úgy valósulhatott meg, hogy a hegyikerékpározáshoz szükséges technológiák, az erőteljesebb felfüggesztések, a jobb fékrendszerek, a váltók és a gumiköpenyek folyamatosan fejlődtek és fejlődnek ma is.

Elektromos kerékpárok

Az elektromos kerékpárok hatalmas választéka volt számunkra a legnagyobb meglepetés. Jól látható, hogy 2-3 év alatt egy borzalmas sebességgel erősödő trend alakult ki, hiszen szinte nem volt olyan gyártó, akinek ne lett volna elektromos kerékpárja. Az elektromos kerékpárok gyártói azonnal igyekeznek kiszolgálni a teljes célközönséget, vagyis a boltba elkerekező nagymamától, a hosszabb túrákra vágyókon át az extrém hegyikerékpározásig majd minden gyártónál találunk megfelelő elektromos kerékpárt.

Elektromos váltó - EuroBike 2016Elektromos váltórendszerek

Igen sok helyen, de főleg országúti, versenycélú kerékpárokon látható a váltórendszerek vezeték nélküli távműködtetése, azonban úgy láttuk, hogy ennek más típusokon való elterjedése is bővülő tendenciát mutat.

Kiegészítők

Kiegészítők terén főleg a megszokott irányvonalak mentén haladtak tovább, ezek ergonómia, funkcionalitás, teljesítmény, súlycsökkentés, formaterv… Ugyanakkor meg kell említenünk két érdekességet is, az egyik a világítást és irányjelzőt is tartalmazó, kormányról kapcsolható bukósisak, a másik egy USB-s csatlakozású tölthető sűrített levegős pumpa…

Kiegészítők - EuroBike 2016

Retro

A sok technológiai újítás és a szinte maguktól tekerő pedelecek megjelenése természetesen a retro irányt is felerősítette, így ebben a témában is találtunk szépségeket. Letisztult formák, egyszerűség, a kerékpár nemes nagyszerűségében rejlő drótcsodák…

Szállítás

Grillsütős kerékpár - EuroBike 2016A legmeglepőbb, amit találtunk a vásáron, az első csomagtartó helyen rögzített grillsütő volt, a tekerés közbeni grillezgetéshez. Talán ez jelzi, mi mindenre gondolnak már, akár még túlzásokba is esve.

Láttunk csodálatos piacozó és szállító alkalmatosságokat, Magyarországon ugyanakkor sajnos a legtöbb ilyen szépség nem használható, ugyanis méretüknél fogva a kerékpárutak szélességéhez mérten túl nagyok. Városon kívüli használhatóságuk talán nem kérdőjelezhető meg, ha valaki biztonságosan tekerne a gázpalackkal, egy zsák krumplival, vagy a gyerekekkel az óvodába.

FelfüggesztésLamellás villa-csillapítás - EuroBike 2016

Természetesen minden területen találtunk valami újat, így egy lamellás első felfüggesztést is megcsodáltuk.

White Stone - EuroBike 2016

 

 

 

Eurobike 2016

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.